Forum MEDYCYNA WETERYNARYJNA W OLSZTYNIE Strona Główna

MEDYCYNA WETERYNARYJNA W OLSZTYNIE
Forum Wydziału Medycyny Weterynaryjnej w Olsztynie
 

Kącik kulinarny, czyli co jedzą studenci wety
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MEDYCYNA WETERYNARYJNA W OLSZTYNIE Strona Główna -> Offtopic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
asos
Administrator
Administrator



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: DS3 / Grudziądz

PostWysłany: Nie 13:40, 12 Lis 2006    Temat postu: Kącik kulinarny, czyli co jedzą studenci wety

Właśnie przypałętała nam się do pokoju świnka morska. Nie wiem czyja. Nie chciałem wnikać, bo byłem głodny. Z pomocą przyszło google. Parę sekund i... mam. Przysmak kuchni peruwiańskiej:


Kod:
Faszerowana świnka morska

1 świnka morska
8 ząbków czosnku
1 cebula
3 gałązki mięty
świeże oregano
kminek mielony
papryka
sól
olej

Zdjąć skórę ze świnki, wyjąć przez odbyt wnętrzności (nie otwierać brzucha). Umyć dokładnie i zostawić do wyschnięcia. Cebulę drobno pokroić. Oregano i wnętrzności świnki drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju usmażyć posiekany czosnek, cebulę, paprykę i wnętrzności świnki razem z jej krwią. Na koniec dodać posiekane zioła i sól. Przygotowane nadzienie włożyć przez odbyt do świnki. Częścią farszu nasmarować świnkę na zewnątrz. Smażyć na wolnym ogniu 2h. Po usmażeniu kroić ją w poprzek i podawać z ziemniakami.

Jeszcze 1,5 godziny i będzie gotowa. Mniam...

A wy? Co tam pichcicie, kiedy zassie wam żołądek? Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
chrutek
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 182
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: kielce

PostWysłany: Nie 17:14, 12 Lis 2006    Temat postu:

ja od kiedy zamowilam pizze z ravioli i zobaczylam ze w roli wieprzowiny wystepuje najzwyklejsza psina z naszego prosektorium to juz nie preplacam i sama robie pizze...na katedrze nikt nie zauwazy braku kawalka miesnia a obiad dla calej stancji jest Wink (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
_lost_
Administrator
Administrator



Dołączył: 18 Paź 2005
Posty: 303
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: madchester.

PostWysłany: Nie 21:55, 12 Lis 2006    Temat postu:

ja tam rosol z kostki knorra, tudziez jakies ziemniaki, sos, grzybki octove... czasem tosty [czesciej niz czasem..] i makdonald ostatnio.
tak viec chyba bez hardkorov...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytryna




Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraskowo

PostWysłany: Pon 21:52, 13 Lis 2006    Temat postu:

ja tam rozne rzeczy pichce bo lubie Happy planuje w najblizszej przyszlosci slodko-kwasne migdaly z ryzem Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
GosteR




Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 101
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 22:00, 13 Lis 2006    Temat postu:


Cytryna napisał:
slodko-kwasne migdaly z ryzem Happy



orzesz w morde.... zaprosisz? Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MatiZ




Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 250
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Litwini wracają?

PostWysłany: Wto 11:10, 14 Lis 2006    Temat postu:

Ja najczęściej pożywiam się kurczakiem z ryżem w sosie chili/sechuan fusion - Banalne w zrobieniu a napycha tak że się ruszac aż strach.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytryna




Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraskowo

PostWysłany: Wto 16:01, 14 Lis 2006    Temat postu:

Nie mam takich garnkow zeby ugotowac dla wszystkich co by chcieli no i wszyscy by sie nie pomiescili....
a przepisem moge sie ewentualnie podzielic Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asos
Administrator
Administrator



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 713
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: DS3 / Grudziądz

PostWysłany: Pon 21:45, 20 Lis 2006    Temat postu:

Ej... ale dawajcie jakieś przepisy, no!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasia




Dołączył: 24 Lis 2005
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Toruń

PostWysłany: Pon 22:49, 20 Lis 2006    Temat postu:

'Spinach Pasta'! - polecam :], czyli makaron penne (taki krotki z dziurka w srodku:] ) z pieczarkami i szpinakiem. Nie ma nic lepszego Laughing Jak kogos to interesuje, to z checia zameszcze przepis Wink (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytryna




Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraskowo

PostWysłany: Pon 22:51, 20 Lis 2006    Temat postu:

no ale jakie przepisy? proste z niewielka iloscia skladnikow czy bardziej zlozone i wymagajace wiecej pracy?
Ostatnio mialam zupe marchewkowa: gotujesz ok 6 marchewek posiekanych w plasterki w 0,5 buliony z kostki czy rosolu czy nawet w wodzie do tego 2 lyzeczki curry. Jak beda miekkie wyciagasz i miksujesz na papke. Z powrotem do garnka i dalej podgrzewasz. Dodajesz np. kminek, pieprz czy co tam jeszcze wymyslisz. Na koniec dodajesz smietane lub jogurt (najlepiej gesty np. srodziemnomorski, ktorego niestety nie znalazlam w realu ale w alfie jest Wide grin)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
blackside




Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 258
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Pon 23:30, 20 Lis 2006    Temat postu:

cytryna ja musze kiedys wpasc do CIebie na jakies jedzonko:D
wiem gdzie tylko nie wiem kiedy...Wide grin


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytryna




Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraskowo

PostWysłany: Wto 15:10, 21 Lis 2006    Temat postu:

ryz z jablkami i gruszkami: gotujesz ryz, moze byc w mleku
obierasz jablka i gruszki i kroisz na kawalki
do garnka wrzucasz troche masla, miodu czekasz az sie rozpusci, wrzucasz owoce dolewasz wody dajesz przyprawy np. cynamon, przyprawde do kawy i deserow i dusisz pod przykryciem az owoce zmiekna tak, jak lubisz. Dorzucasz ryz, mieszasz i na talerz.
A na obiad u mnie trzeba zasluzyc Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
blackside




Dołączył: 16 Lis 2005
Posty: 258
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Wto 18:00, 21 Lis 2006    Temat postu:

no a ja nie zaluzylem? Wide grinWide grin

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sowa
Administrator
Administrator



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 524
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: II rok

PostWysłany: Śro 14:23, 22 Lis 2006    Temat postu:

Cytrynko a wez napisz na te migdały słodko-kwaśne Happy
bo chciała bym obczaić ten przepis na romantyczna kolacje
bo brzmi odpowiednio super Wink (1)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytryna




Dołączył: 01 Sie 2006
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kraskowo

PostWysłany: Śro 15:49, 22 Lis 2006    Temat postu:

z nowej kuchni polskiej z gazety wyborczej:
1/2 szkl. obranych migdalow
pol szklanki syropu klonowego lub miodu
pol szklanki octu winnego (radze mniej np. 1/4 lub po prostu troche Happy)
pol szklaki keczupu
1/4 szklanki sosu sojowego
1 lyzka maki kukurydzianej (jak nie bedzie wcale to sie nic nie stanie)
1 posiekana cebula
1 zielona papryka pokrojona na kawaleczki
1 pomidor pokrojony na kawaleczki (moga byc nawet 3)
10-15 dag pokrojonego na kawaleczki smiezego ananasa (napisane ze nie z puszki ale olac to, tez mi wyszlo)
20 dag brazowego ryzu (moze byc bialy i ile sie chce)

migdaly rozsyp na blasze, wloz do piekarnika rozgrzanego do 150 C piecz przez 20 min. Przygotuj sos: zagotuj syrop klonowy, ocet winny, keczup i sos sojowy. Zmniejsz ogien gotuj 2 min. Make kukurydziana rozprowadz w 1/4 szklanki zimnej wody, wlej do sosu, zagotuj mieszajac. Pozostaw jeszcze okolo minuty na malym ogniu. Ugotuj ryz. W malym ondelku zagotuj 1/2 szklanki wody, wrzuc cebule i papryke. Dus 10 min pod przykryciem na malym ogniu. Odcedz, dodaj pomidora i ananasy , potem upieczone migdaly i sos, wymieszaj i gotuj 5 min. Podawaj z ryzem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MEDYCYNA WETERYNARYJNA W OLSZTYNIE Strona Główna -> Offtopic Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
deoxGreen v1.2 // Theme created by Sopel stylerbb.net & programosy.pl

Regulamin